Menu
EUR
Hoe bepaal je de inbouwdiepte van spots?

Hoe bepaal je de inbouwdiepte van spots?

Door: Luc Geurts Reacties: 0

Bij het aanschaffen van inbouwspots zijn er een aantal criteria die je in acht moet nemen. Zo is het bepalen van de correcte zaagmaat of diameter een belangrijk aspect. De inbouwspot mag immers niet door de opening heen vallen en anderzijds mag hij best niet te groot zijn. Een bestaande opening vergroten is immers ook niet altijd gemakkelijk.

Maar minstens even belangrijk is de inbouwdiepte van de spots. De spot mag immers niet te hoog zijn zo niet geraakt hij niet volledig in de opening. In de meeste plafonds is er een inbouwhoogte van +/- 10 cm. Wanneer u echter een kleinere inbouwhoogte hebt, zal u verplicht zijn om een inbouwspot te nemen met een lage inbouwdiepte. Tegenwoordig zijn hier veel modellen in (zie ook onze webshop met het overzicht van inbouwspots met lage inbouwdiepte).  Er zijn al inbouwspots met een inbouwhoogte van bijvoorbeeld maar 2 cm. Deze zijn trouwens niet enkel interessant om in te bouwen in het plafond maar ook onder de kast. De hoogte van een legplank in een kast is ongeveer 2,2 cm dus een dergelijke inbouwspot past hier perfect in.

 

Inbouwspots met lage inbouwdiepte

 

Wat met de inbouwdiepte van GU10 inbouwspots?

Een GU10 inbouwspot is een armatuur waarin een afzonderlijke spot wordt geplaatst. Naast de inbouwhoogte van de GU10 inbouwspots moet u ook rekening houden met de lichtbron die hierin komt. Vaak is dat een GU10 spotje maar het kan evengoed een LED module zijn. Een gemiddeld GU10 spotje heeft een hoogte van 5,5 cm. Als je ook nog rekening houdt dat de GU10 fitting ongeveer 1 cm hoog is, dan moet je dit bij de inbouwdiepte van de spots bij tellen. Vergeet niet dat je ook de de dikte van de plafondplaat in mindering kan brengen. Concreet kom je tot het volgende voorbeeld: stel inbouwspot 2 cm hoogte : spot valt 1 cm diep dus komt 1 cm boven het plafond + spot 5,5 cm + GU10 fitting 1 cm = 7,5 cm - dikte plafondplaat (bijvoorbeeld 2 cm). Dan is 5,5 cm de totale inbouwhoogte.

Hou bij de plaatsing van uw inbouwspots ook rekening met de isolatie. Indien er isolatie is boven het plafond mag dit niet tegen de inbouwspot komen. Hou steeds een afstand van minimaal 1 cm.

Aarzel niet om ons te contacteren ([email protected]) of +32 9 320 00 89 indien u meer informatie wil over de inbouwdiepte van spots.

Klaar om je oude halogeenspots te vervangen door energiezuinigere LED-spots? Ga dan maar op ontdekking in ons uitgebreide assortiment inbouwspots.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »