Menu
EUR
Wat is het verschil tussen 1 fase en 3 fase railverlichting?

Wat is het verschil tussen 1 fase en 3 fase railverlichting?

Door: Luc Geurts Reacties: 0

Railverlichting is een heel gemakkelijk en flexibel systeem. Het laat toe om ongelimiteerd verlichting bij te plaatsen en bovendien is het bijna altijd richtbaar. We onderscheiden 1 fase en 3 fase railverlichting. Bij een 1 fase rail hoort een 1 fase railspot, bij een 3 fase rail hoort een 3 fase railspot.

Bij een 1 fase railsysteem (ook wel monofase systeem genoemd) worden alle railspots op 1 circuit bediend. Met een circuit wordt bedoeld het aantal railspots dat u via 1 enkele schakelaar kan doen branden. Om gebruik te maken van een 1 fase railsysteem kan uw net zowel monofasig als driefasig zijn. Indien u bijvoorbeeld over 3 x 380 V beschikt kan u gebruik maken van 1 fase rails maar u gebruikt dan maar 1 circuit. Omgekeerd kan u ook in een monofasig net (bijvoorbeeld 1 x 230 V) gebruik maken van 3 fase rail. U verbindt dan L1, L2 en L3 met elkaar.

Bij een 3 fase railsysteem hebt u de mogelijkheid om 3 circuits apart te laten branden. Dit kan handig zijn wanneer u op dezelfde rail een aantal spots wilt laten branden op 1 schakelaar en de overige op een of 2 andere schakelaars. Stel dat u bijvoorbeeld een winkelruimte hebt en u wil ’s avonds na het sluitingsuur basisverlichting laten branden, dan kan u een beperkt aantal spots doen van de rail doen branden. U kan dit probleem echter ook oplossen door alle spots die u wil continu wil laten branden ook op een 1 fase rail te plaatsen.

 

 

Hoe moet je een 1 fase railsysteem aansluiten?

Een 1 fase railsysteem is heel eenvoudig om aan te sluiten en is minder hoog dan een 3 fase rail. Allereerst bevestigt u de rail op de gewenste plaats aan het plafond. U let er wel op dat het uiteinde van de rail precies komt waar de draden van de binnenkomende stroom uitkomen (zorg ervoor dat de stroom hiervan afgekoppeld is). U verwijdert nadien het kapje op het einde van de rail. Vervolgens worden 2 draden zichtbaar (rood en zwart + eventueel de aarding). Deze verbindt u met de inkomende stroom. Tenslotte plaatst u het kapje er weer op. Uw 1 fase railspots kunnen nu op de rail geplaatst worden en de stroom kan weer aangelegd worden. Er is geen limiet aan het aantal railspots dat u kan plaatsen op een rail.

 

1 fase railspots  1 fase rail

 

Hoe moet je een 3 fase railsysteem aansluiten?

Ook hier bevestigt u eerst de rail aan het plafond. U let er ook op dat het uiteinde van de rail precies komt waar de draden van de inkomende stroom uitkomen (u zorgt ervoor dat de stroom hiervan afgekoppeld is). 
U verwijdert nadien het kapje op het einde van de rail. Nadien zijn er 4 draden zichtbaar (L1, L2, L3 en Neutre). Deze verbindt u met de inkomende stroom. De inkomende stroomkabel zal uit 5 draden bestaan (L1, L2, L3, N en de aarding). Nadien plaatst u het kapje weer op het einde van de rail. Uw railspots kunnen nu op de rail geplaatst worden. Aan iedere railspot is een draaiknop waarop de cijfers 1, 2, 3 en OFF staan. Hiermee kies je voor circuit 1, 2 of 3 of verkies je om de railspot helemaal uit te schakelen.

 

3 fase railspot  1 fase rail

 

Wat zijn de mogelijkheden van railverlichting?

Bij railverlichting kan u de verlichting laten uitkomen precies waar u wilt. Dit kan mede dankzij de hulpstukken die bij de rail kunnen besteld worden. Let hier ook op dat u 1 fase connectors neemt bij 1 fase rails en 3 fase connectors voor 3 fase rails. Volgende vormen zijn mogelijk:

  • Rechte vorm: gebruik makend van lineaire connector Lineaire connector voor rail
  • Kruisvorm: gebruik makend van X-connector X-connector
  • L-vorm: gebruik makend van L-connector L-connector voor rail
  • T-vorm: gebruik makend van T-connector T-connector voor rail

 

Welke varianten railverlichting zijn er?

Naast een verschil tussen driefasige en monofasige railverlichting onderscheiden we nog volgende soorten:

1) GU10 railspots, E27 railspots of railspots met geïntegreerde LED modules

Hoewel LED minder warm wordt dan halogeen is het heel gevoelig aan warmte. Een goede koeling is daarbij absoluut noodzakelijk. Afzonderlijke spots of lampen hebben een beperkt volume en dus ook een beperkte koeling. Daarom is hun vermogen ook vaak beperkt tot 7 W. Een hoger vermogen voor dergelijke lampen of spots leidt tot onvoldoende koeling waardoor ze snel defect gaan. Een oplossing hiervoor is kiezen voor een geïntegreerde LED module. Bij een geïntegreerde LED module wordt de chip gekoeld via een groter oppervlak waardoor een veel langere levensduur gegarandeerd is. Er zijn reeds railspots met geïntegreerde LED modules vanaf 3 W tot 40 à 45 W. Indien men een hoger vermogen wil, wordt dit meestal aangeboden in duospots.

GU10 railspot                                  LED railspots

 

                                             

GU10 railspot                                                                 Railspots met geïntegreerde LED modules

2) Vintage railspots of moderne railspots

Zoals bij alle verlichting kan je bij railspots kiezen tussen verschillende stijlen. Verkiest u meer een retro stijl, kies dan voor vintage railspots; hebt u een voorkeur voor een moderne stijl, kiest u beter voor moderne railspots.

      Vintage railspot                            moderne railspots

Een vintage railspot is steeds een eyecatcher                    Moderne railspots hebben een verfijnd design

 

3) Witte railspots of zwarte railspots

Wit is modern en puur terwijl zwart eerder elegantie en stijl uitdrukt. Een volledig wit interieur vertoont zuiverheid. Een interieur met zwarte railverlichting kan een warme sfeer opwekken.

    Witte railspot                                  Zwarte railspot         

 

Klaar om je oude halogeenspots te vervangen door energiezuinigere LED-spots? Ga dan maar op ontdekking in ons uitgebreide assortiment LED railverlichting.

Hebt u nog vragen over railverlichting? Contacteer ons dan op [email protected] .

 

Railverlichting

 

 

 

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »