Menu
EUR
Wat zijn de badkamer zones voor verlichting?

Wat zijn de badkamer zones voor verlichting?

Door: Luc Geurts Reacties: 0

Bij het plaatsen van verlichting in een badkamer is het belangrijk om enkele veiligheidsaspecten te respecteren. Een badkamer is een vochtige ruimte en vermits elektriciteit niet in contact mag komen met water wegens het veroorzaken van kortsluiting. Het plaatsen van een verliesstroomschakelaar van 30 Mamp in de badkamer is sowieso een vereiste maar uw verlichting moet ook aan een aantal strenge eisen voldoen.

 

Badkamer zones

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende badkamer zones. Elk van deze 4 zones heeft haar regels wanneer verlichting in deze buurt wordt geïnstalleerd.

badkamer zones

 

Zone 0:

Dit is de zone in het bad, de douche of de lavabo. Indien u verlichting wil plaatsen in deze zone dan moet uw verlichting minimaal IP67 (of X7) zijn, dit wil zeggen dat uw verlichting beschermd is tegen tijdelijke onderdompeling op maximaal 1 meter diepte. In deze zone moet u inbouwspots op laagspanning (12V of 24V) gebruiken.

 

Zone 1:

In deze zone bent u verplicht om minimaal IP65 (of X5) te installeren, dit wil zeggen dat het beschermd is tegen water dat uit alle hoeken spuit. Ook in deze zone moet u inbouwspots op laagspanning (12V of 24V) gebruiken.

 

Zone 2:

In zone 2 is een IP44 (of X4) vereist, dit wil zeggen dat het beschermd is tegen water dat uit alle hoeken sproeit of spat.

Zone 3:

Voor de resterende zone in de badkamer is een IP61 (of X1) vereist, dit wil zeggen dat het beschermd is tegen druppelend water. Deze zone bevindt zich naast zone 2 en is ook van toepassing op hoogtes vanaf 2,25 m.

 

Welke verlichting plaatsen?

Bij iedere badkamer zone hoort dus steeds verlichting die hierop afgestemd is. Meestal wordt gewerkt met inbouwspots of plafondspots. Inbouwspots hebben als voordeel dat ze mooi weggewerkt zijn in het plafond en niet in de weg hangen. Ze worden vaak in meerdere exemplaren naast elkaar gehangen. Inbouwspots die voldoen aan de minimale IP-vereisten zijn vaak uitgerust met een waterdichte driver. Tegenwoordig zijn er ook al modellen op de markt die driverless zijn. Het voordeel hiervan is dubbel: enerzijds wint u plaats bij het monteren, anderzijds verbruiken deze nog minder. U kan ook eventueel opteren voor inbouwspots met een hoger vermogen die dimbaar zijn. Op die manier kan u alle kanten uit: U kan het intiem maken in de badkamer en u kan het ook gebruiken voor puur functionele doeleinden.

De 2 meest voorkomende waterdichte spots zijn IP44 spots of IP65 spots.

 

Badkamer inbouwspots

 

Bij plafondspots wordt meestal geopteerd voor 1 exemplaar tenzij het wattage van het gekozen model te laag is. Ook hier kan u kiezen voor dimbare modellen. Plafondspots zijn vaak iets decoratiever en worden ook vaak in combinatie gebruikt worden met inbouwspots.

 

Plafondspots voor de badkamer

 

Zorg alleszins voor voldoende verlichting in de badkamer. De badkamer is de plaats waar u zich scheert of make up aanbrengt en hierbij is voldoende verlichting vereist. U kan eventueel ook inbouwspots bijplaatsen aan de spiegels voor een optimale verlichting. In een gemiddelde badkamer is 2000 tot 4000 lumen vereist. Dit stemt overeen met 6 à 8 inbouwspotjes van 7W.

Voor buitenverlichting is IP65 meestal de norm behalve wanneer je bijvoorbeeld grondspots wil plaatsen. In dat geval is minimaal IP67 vereist.

Klaar om je oude badkamerspots te vervangen door energiezuinigere LED-spots? Ga dan maar op ontdekking in ons uitgebreide assortiment badkamer inbouwspots.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »