Menu
EUR
Wat is de prijs van spotjes?

Wat is de prijs van spotjes?

Par: Luc Geurts Commentaires: 0

Inbouwspots zijn tegenwoordig niet weg te denken. Ze worden zowel op kantoor als in huis gebruikt. Het voordeel is dat ze mooi naadloos weggewerkt worden in het plafond waardoor ze een onopvallende lichtbron zijn. Toch bestaan er veel modellen in en is het belangrijk dat ze goed passen bij de stijl van de omgeving. Bij het bepalen van de prijs van spots moet u rekening houden met een aantal factoren.

Waaraan moeten spots voldoen?

Bij uw keuze van inbouwspots moet u rekening houden met een aantal factoren. Deze factoren spelen een rol bij het bepalen van de prijs van verlichting om in te bouwen.

 • Zaagmaat: indien u spots nodig hebt om te plaatsen in een bestaande opening moet u rekening houden met de zaagmaat van de spots. U kunt gerust spotjes kopen die iets kleiner zijn dan de bestaande opening.
 • Diameter: de diameter of buitenkant van de spot moet de volledige opening bedekken. Daarom moet u zorgen dat de spots zo’n 0,5 à 1 cm groter zijn dan de opening.
 • Inbouwdiepte: zijn er obstakels in het plafond? Hou er dan meer rekening dat de spots een stuk boven het plafond uitsteken. Indien u niet veel ruimte hebt, kiest u best voor inbouwspots die niet hoog zijn.
 • Richtbaar of niet richtbaar? Indien u bepaalde zaken wilt belichten kunt u best kiezen voor verstelbare inbouwspots. Check ook de mate van richtbaarheid. Deze kan variëren van 10° tot 360°.
 • Vochtbestendigheid: indien u de spots wilt installeren in een vochtige omgeving zoals de badkamer of de douche, moeten ze voldoen aan een bepaalde mate van vochtbestendigheid.
 • Dimbaarheid: spots kunnen aangepast worden aan de sfeer door hun mate van lichtintensiteit te doen variëren. Mocht u dat willen, kiest u best voor dimbare inbouwspots. Zorg er ook voor dat ze compatibel zijn met uw dimmer.
 • Het gebruikte materiaal: alhoewel LED spots minder warm worden dan halogeen spots, zijn ze heel gevoelig voor warmte. Daarom moeten ze goed gekoeld worden. Check daarom dat de spots bestaan uit metaal (vaak aluminium) en niet van PVC. PVC koelt amper waardoor de spots snel defect gaan.

Bovenstaande specificaties hebben allemaal een invloed op de prijs. Goedkope spots variëren van 10 tot 20€. Bij spots met meer vereisten zal de prijs vaker oplopen van 20 tot 40€. Indien u spots wilt met specifieke functies (zoals slimme bediening of een mooi design) of in een groot formaat kan de prijs oplopen tot 150€ of meer. Webshops bieden vaak een variatie van prijzen zodat er keuze is voor verschillende budgetten.

Waaarmee moet u nog rekening houden bij de prijsbepaling van spots?

Naast de vereisten van de spots zelf, moet u ook rekening houden met:

 • De montage: zijn de spots gemakkelijk te installeren? Is er een handleiding? Moet er een elektricien aan te pas komen? Over het algemeen zijn spotjes gemakkelijk te installeren, zeker wanneer er al bestaande gaten zijn in het plafond. Indien u zelf de gaten moet maken, kan dat met cilindervormig zaagblad. Hou er rekening mee dat wanneer u hiermee gaten maakt, de gaten vaak 1 of 2 mm groter uitvallen. De voedingskabel van 1,5mm2 moet klaarliggen aan de eerste spot die u installeert en u moet de spots met elkaar doorverbinden. Hou dus ook de kostprijs van de boor, kabels en aansluitingen (wago’s of kroonsteentjes) van de kabels in het oog.
 • De schakelaars en dimmers zijn een bijkomende kostfactor waar u rekening moet mee houden.

 

Overzicht kostberekening:

 • Aantal spots x eenheidsprijs
 • Cirkelvormig zaagblad
 • Voedingskabel 1,5mm2
 • Wago’s of kroonsteentjes
 • Prijs montage elektricien

 


Commentaires (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Choisissez votre langue
Choisissez votre devise

Mon compte

Mot de passe oublié?

Récemment ajouté

Total avec les taxes
€0,00
Order for another €100,00 and receive free shipping
0
Comparer
Commencer la comparaison

Laisser un commentaire

Votre adresse courriel ne sera pas publiée

Ce produit a été ajouté à votre panier
Veuillez accepter les cookies afin de rendre ce site plus fonctionnel. D'accord? Oui Non En savoir plus sur les témoins (cookies) »